„Magvető” nap a Hajdúnánási Óvodában

Fontos momentum a gyermekek nevelésében a hagyományok őrzése, ápolása, s még fontosabb, hogy életkoruknak megfelelő módon kapjanak ebből a szellemi táplálékból.

A Cifra Műhely Egyesület Magvető programja óvodásoknak összeállított tartalommal kínálta a repertoárját 2019. 10. 08-án a Hajdúnánási Óvoda Gesztenyevirág Székhelyintézményében.

Erre a jeles napra vártuk a tagintézményeink és a Református Óvoda nagycsoportos korú gyermekeit! Nagy-nagy szeretettel, gondos odafigyeléssel készültünk erre a délelőttre, annál is inkább mivel mi láttuk el a házigazda szerepét.

A programokról a dunántúlról érkezett Cifra Műhely Egyesület tagjai gondoskodtak. Az egyesület vezetője Deésy Gábor, kedves neje és a fiatal felnőttekből álló zenekar aktív részvételével egy csodálatos nap elé néztünk, öt állomáson zajlottak a műhelymunkák. Népi hangszerekkel kísért, közös táncház indította a délelőttöt, mely megalapozta a jó hangulatot.

Önfeledt vidámság, érdeklődés, kíváncsiság, sokoldalú élményszerzés lehetősége kísérte a gyermekek tevékenységét.

A „Hangszersimogató” műhelymunka során népi hangszerek hangjával ismerkedhettek, valamint próbára tehették tudásukat a gyermekek a megszólaltatásuk során.

Az Íjászok felejthetetlen élményben részesítették a résztvevőket.

Népviseleti ruhákat ölthettek magukra kicsik és nagyok egyaránt. A gyönyörű motívumokkal díszített, nem szokványos berendezési tárgyakat, bútorokat kipróbálhatták a csoportok, különleges fotók készültek ezekről a pillanatokról is.

Átélhették az alkotás örömét a felkínált Kézműves műhelymunka során.

Hallatlan élményt jelentett a Népi gyermekjátékokban való versenyzés, erő, ügyesség összemérése minden kisgyermek számára.

Jóleső fáradtsággal, de tapasztalatokkal, élményekkel gazdagon ért véget a verőfényes délelőtt.

Gyermekszáj:

  • „Amikor felvettem azt a ruhát, úgy éreztem magam, mint egy igazi néptáncos.”
  • „Nekem az íjászat tetszett a legjobban, mert jól tudtam lőni.”
  • „Ez volt a legjobb nap az oviban.”
  • „Az volt a legjobb, mikor óvónéniék pörögtek, forogtak a ruhában.”

 

Gesztenyevirág Székhelyintézmény Munkatársi közössége