Őszi játszónap az állatok világnapja és népmese napja jegyében

A járványhelyzetre való tekintettel a hagyományostól kicsit eltérő módon tartottuk meg 2020.október 16-án az Őszi játszónapunkat az EFOP 3.1.3. Esélyteremtő Óvoda keretében. Idén sajnos a szülők jelenléte nélkül, a csoportokba járó gyermekekkel és pedagógusokkal közösen folyt a tevékenykedés ezen a délelőttön.

Őszi játszónapunkon az állatok világnapján és a népmese világnapján volt a fő hangsúly, e két jeles nap köré építettük a tevékenységeinket. Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, így az óvoda épületén belül alakítottuk ki most a tevékenységek helyszíneit, melyeken a csoportok körforgás szerűen vettek részt.

Az első helyszín az óvodánk előterében volt, ahol gyakorolhatták gyermekeink a kukoricafosztást, napraforgómagok kiütögetését, előkészülhettünk a téli madáreleség gyűjtésére, csutkavárat építhettek, valamint a libatömést is kipróbálhatták, természetesen játékos módon.

A második helyszín a mesevár csoportban volt, ahol különböző madarak tojásainak, valamint kitömött állatok (róka, sün, vadkacsa) kiállítását nézhettük meg. Bogárgyűjteményt tanulmányozhattunk nagyítókkal és horgászási lehetőség is fogadott itt minket. Igazi távcsöveken keresztül tanulmányozhattuk az óvodánk előtti villanyoszlopon elhelyezkedő fészket és megállapíthattuk, hogy a költöző madaraink elrepültek belőle.

A harmadik helyszín a szivárvány csoportban volt, ahol hangfelvételről különböző madarak hangjait azonosíthattuk képeikkel, ismereteink nagy mértékben gazdagodtak különböző madárfélékkel megismerésével. Termésválogató tevékenységen keresztül fejlesztettük finommotorikus képességeiket, szem-kéz koordinációjukat. Ládákban terméseken lépegethettünk végig.

A negyedik helyszín a Mekk- Elek kézművesház a kamilla csoportban volt, ahol távcsövet díszíthettek, dekorálhattak gyermekeink különböző technikákkal, majd a csoportszobában lévő galérián ki is próbálhatták azokat. Nagyon izgalmas játék volt számukra a szemétdomb kapirgáló, ahol összevágott anyagdarabok közül kellett szétválogatni három féle termést, diót, gesztenyét és mogyorót.

A délelőtt zárásaként a tornaszobánkat mozivá alakítottuk, pattogatott kukoricát készítettünk minden gyermeknek és az óvodapedagógusok előadásában a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét láthatták. A nagy sikerre való tekintettel a mese kétszer volt hallható ezen a délelőttön. Úgy gondolom ismét sok ismerettel, élménnyel gazdagodtak gyermekeink.